HŰTÉSI ÉS FŰTÉSIKONDENZVÍZ KEZELÉS

LÉGKONDICIONÁLÓK VÍZKEZELÉSE

A mai modern légkondicionáló berendezések, mindenki által ismerve rendelkeznek már fűtés funkcióval, nem csak hűtéssel. Emiatt érdemes körbe járni a klímákban termelődő vizek hogyanját, és mikéntjét.

Lakossági használatban elterjedt split klímákból a kétféle üzemmódból adódóan két külön helyen is megtermelődik víz. Az első és legjobban ismert hely a beltériben lecsapódó kondenzvíz, és annak az elvezetése.

Ezen túlmenően amikor fűtési funkciót használunk, akkor a kültéri egység leolvasztáskor szintén vizet termel, ami a kültéri egység alján szabadon távozik. A legtöbb kültéri leolvasztási defrost folyamat a minusz 5 plusz 5 fok között párás-ködös időben indul, és általa termelődik meg a kültériben az olvadék víz.

A teleklima.hu a megrendelés rögzitésekor mindig egyezteti a klima fő használati üzemét, és ennek figyelembevételével tervezi meg a klima helyét. Mit is jelent mindez ?

HŰTÉSI KONDENZVÍZ

Elsöprő mértékben hűtésre használt klímák esetén szinte kizárólag a beltériben megtermelődő kondenzvízzel kell foglalkozni. Ennek elvezetése esetén a törvények betartása illetve az engedélyek beszerzése a megrendelő feladata. A teleklima.hu a kondenzvizet a megrendelő útmutatása alapján vezeti el, feltételezve, hogy az ügyfél a választott elvezetésre jogosult.

Abban az esetben, ha kondenzvizet nem lehet esőcsatornába elvezetni (pl. panelházak) vagy erre nincs mód, (drága, nem esztétikus, magasan van) akkor az ügyfélnek a döntési jogköre, hogy a kondenzvizet gyűjti gravitációsan beltéren pl. kannában (valójában ez az egyetlen hivatalos, és nem támadható megoldás) , vagy az épületen kívülre kéri elvezetni. Abban az esetben, ha a kondenviz magán területre csepeg, úgy a magánterület tulajdonosának (társasház esetén tulajdonostársaknak) engedélye szükséges, közterület esetén a helyi önkormányzattól kell engedélyt kérni. A törvényi szabályzás még nem 100% mértékben kialakult e tekintetben.

A teleklima.hu a telepítés időpontjában az ügyféllel egyeztetett módon oldja ezt meg, a későbbiek során felmerülő tulajdonosi igények megvalósítása térítésköteles, ezekre felmérés után árajánlatot adunk.

KÜLTÉRI EGYSÉG OLVADÉKVÍZ

Bármely olyan légkondicionáló esetén, amit fűtésre használnak számolni kell a készülék fűtési üzemben történő leolvasztásával, (defrost). Amikor ez a folyamat végbemegy, a kültéri egység a kondenzátorra fagyott jeget leolvasztja, ami vizzé válik.

Minél párásabb, ködösebb az idő annál többször indul el ez a folyamat. Óránként 5-10 liter olvadékvízzel kell számolni, ami ha belegondolunk nem kevés. Logikusan a támogatófűtésre használt klímák esetén ez az érték a töredéke, hiszen itt mínusz 5 – plusz 5 fokról beszélünk, ahol az ingatlan fő fűtésrendszere már régen be van üzemelve.

Azoknál a klímáknál, amelyek kifejezetten fűtésre vannak igényelve, fontos hogy a kültéri olyan elhelyezést kapjon (a rendelkezésre álló lehetőségeken belül) ahol a fentebb említett mennyiségű olvadékvíz nem okoz problémát.

FONTOS

Kifejezetten fűtésre használt klímák esetén elengedhetetlen tartozék a csepptálcafűtés, mert ez biztosítja, hogy a csepptálcába került, és ott esetlegesen megfagyó víz, a normál helyen tudjon távozni.Az olvadékvizet nem lehet a beltéri kondenzvíz mintájára elvezetni, mert az egy hidegben perceken belül belefagy a csőbe.

A teleklima.hu a tervezetten fűtésre használt klímák aljába nem teszi bele az elvezetésre használt csonkot, mert ezzel is csökkentjük a befagyás esélyeit. Ezeknek a klímák aljából kifolyó, és esetlegesen megfagyó olvadékvíz sikosságmentesítéséről a megrendelő köteles gondoskodni. A teleklima.hu a kültéri egység javasolt helyének kiválasztásakor ezt a tájékoztatást megadja, a döntés meghozatala megrendelői feladat. Abban az esetben, ha a fűtési kondenzvíz mindenképpen elvezetendő, mert a kültéri egység helye optimálisan nem választható, úgy lehetőség van a kültéri egység alá, egy 2. fűtött csepptálcát és fűtött elvezető-csövet kiépíteni, ami saját 2 fokon bekapcsoló termosztáttal rendelkezik.

Ennek a költsége pontos felmérést igényel, de az eddig felszereltek alapján 70 000 – 110 000 + Áfa körül érhető el. Fontos tudni, hogy a fűtés cső méterenként 100 W, csepptálcánként 250 W teljesítményt vesz fel, és ennek megfelelő módon terheli a villanyszámlát is.

2

Szigeti-Digital Kft.
Klíma értékesítés, szerelés, tisztítás és karbantartás
Napelemes rendszerek tervezése, forgalmazása, telepítése
Üzletünk
Kapcsolat
Cím: 8660, Tab Fő tér 1.
E-mail: szigeti.digital@gmail.com
Telefon: +36 20 824 3606
 
  • Facebook Social Icon